Nesvítí mlhovka přívěsu

Od klimatizace až po xenony
Odpovědět
pmo

Nesvítí mlhovka přívěsu

Příspěvek od pmo »

Nemáte někdo náhodou zkušenosti s nesvítící mlhovkou na přívěsu? Na autě zhasne a na přívěsu se nerosvítí. Tažné i elektroinstalace je nová. Musí se něco nastavovat diagnostikou? Opcomem jsem nastavil pouze rosvícení zelené kontrolky tažného zařízení a jinak jsem tam nic podstatného nenašel, jenom jsem tam viděl zapnutí/vypnutí kontroly žárověk přívěsu.
Chybu to píše B 3891 Trailer Fof Light Circuit Malfunction
Přívěsy jsem zkoušel dva, oba na jiném autě fungují. Zásuvku mám 7pol od firmy Jaeger.

http://www.vapol.cz/cz/produkt/elektrja ... rettyPhoto

Díky za rady a zkušenosti
Opel Astra H Caravan, 1.9CDTI 110kW, 11/2004
Reklama

cz910

Re: Nesvítí mlhovka přívěsu

Příspěvek od cz910 »

Ahoj, navážu na toto starší téma, abych zbytečně nezakládal nové. Mám trochu jiný, pro mě docela zapeklitý problém, a to s opačně zapojenou zásuvkou (respektive pinem mlhovky) přímo na autě. Doufám, že mi někdo poradí, tady je pár základních info:

1) Zafira B, 2014, sedmipólové tažné s elektroinstalací od Elsa montováno při koupi nového auta přímo u dealera Opel
2) Elektroinstalace na vozíku je v pořádku
3) Zásuvka na autě zapojena dobře, KROMĚ mlhovky. Ta funguje obráceně, tedy pokud zapnu světla na autě (ne mlhovku), naměřím klasických 12V kromě obou pinů světel také na pinu mlhovky. Na vozíku mi tedy správně svítí světla, ale také svítí mlhovka. Pokud však v autě zapnu zadní mlhovku, rozsvítí se správně na autě, ale na vozíku zhasne (tedy na pinu mlhovky je kolík na "nule"). Světla samozřejmě stále správně svítí.
4) Jdeme tedy pěkně po drátech zpět. Zapojení kabelů do zásuvky OK, zapojení konektorů do krabičky s elektronikou tažného jak z vozíku, tak z auta také OK.
5) Dostal jsem se tedy na propojení jednotlivých drátů (naletovány) od zadních světel na dráty k vozíku. A tady jsem narazil na to, že na žlutý kabel levého blinkru je napojen černobílý kabel. Naopak na černožlutý kabel (který by měl být dle mého názoru napojen právě na žlutý) jsou napojeny kabely černý a červený - tedy levé koncové a brzdové světlo.
6) Mlhovka je dle mého správně napojena - tedy naletovány dohromady modrý kabel a černomodrý kabel

Otázka tedy zní: může prohození černožlutého a černobílého kabelu dle bodu 5 způsobit to, že v konečném důsledku funguje mlhovka v zásuvce tažného obráceně (respektive že spíná s koncovými světly a vypíná se zapnutím zadní mlhovky)?

Díky, Jirka
Stan.

Příspěvek od Stan. »

Zapojení zásuvek přívěsu 7 a 13 pólové
http://www.azprivesy.cz/poradna/clanek/ ... e-zasuvky/ (mlhové světlo přívěs = modrý vodič)

Zapojení zásuvky přívěsu dle originálního elektrického schéma Opel Zafira B (Opel používá jiné barvy vodičů)
Pin 1 černo-bílý vodič = levé směrové světlo přívěs
Pin 2 černo-modrý vodič = mlhové světlo přívěs
Pin 3 hnědý vodič = uzemnění (kostra)
Pin 4 černo-zelený vodič = pravé směrové světlo přívěs
Pin 5 šedo-červený vodič = pravé obrysové světlo přívěs
Pin 6 černo-žlutý vodič = brzdové světlo přívěs
Pin 7 šedo-černý vodič = levé obrysové světlo přívěs
Pin 8 bílo-černý vodič = couvací světlo přívěsu
Pin 9 červený vodič = napájení z AKU baterie +12V
Pin 10 červeno-černý vodič = napájení z AKU baterie +12V
Pin 11 hnědo-černý vodič = uzemnění (kostra)
Pin 12 NEZAPOJEN (neobsazen)
Pin 13 hnědý vodič = uzemnění (kostra)

Z popisu je vidět, že závada bude přímo v zapojení mlhového světla - zkontrolovat kam je zapojen černo-modrý a také přiletovaný modrý vodič, případně jeden z těchto vodičů odpojit
Astra H Z16XEP HB 10/2006 / Astra F X16SZ HB 5/1993
cz910

Příspěvek od cz910 »

Stan. díky, pro mě důležitá informace. By mě asi svedly na špatnou cestu ten černobílý a černožlutý vodič. Budu tedy pokračovat po modré. Jirka
mironto

Příspěvek od mironto »

A spiatocka ti funguje ok? Mas REC? Pri 7-pinovej zasuvke by sa malo nastavit Trailer Reverse Light a Trailer Fog Light na disabled.
cz910

Příspěvek od cz910 »

Mironto, díky za reakci. Nevím, co je REC, ale vygůgli jsem si, že by to měl být ten velký panel pro elektroinstalaci u levého blatníku. Tak ten bych mít měl :) Předpokládám také, že to nastavení, o kterém mluvíš, se dá udělat po připojení nějakého OPCOM nebo něčeho podobného a zde to nastavit.

Jinak jsem přišel na následující: do zadní mlhovky jde napájení správně (zap/vyp), do naletovaného spoje k tažnému také. Do modulu tažného (viz foto) přichází napětí také správně (menší konektor vlevo - modrý drát), avšak z modulu odchází mlhovka do zásuvky vozíku již obráceně (viz foto - vyfoceno při zapnutých světlech, ale vypnuté mlhovce).
modul.jpg

Tudíž problém bude asi zde, v naprogramování modulu tažného... psal jsem e-mail výrobci, poslali mi obratem nějaký návod na prohození funkce zadní mlhovky při zapnutých světlech (stisknout mlhovku 15x během osmi vteřin, následně vypnout a zapnout napájení). Zkusil jsem před chvílí a zatím nic, budu pokračovat zítra.
reconfig1.jpg
Díky všem za snahu pomoci. Jirka
mironto

Příspěvek od mironto »

cz910 píše:Jinak jsem přišel na následující: do zadní mlhovky jde napájení správně (zap/vyp), do naletovaného spoje k tažnému také. Do modulu tažného (viz foto) přichází napětí také správně (menší konektor vlevo - modrý drát), avšak z modulu odchází mlhovka do zásuvky vozíku již obráceně (viz foto - vyfoceno při zapnutých světlech, ale vypnuté mlhovce).
Na REC a programovanie môžeš zabudnúť, z toho, čo píšeš dedukujem, že nemáš zásuvku pripojenu cez REC, ale priamo naletovanim na draty (programuje sa to pri original elektroinštalácii s modulom zapojeným do REC). Potrebuješ teda zrejme zmeniť to nastavenie v tvojom module cez 15x stlačenie do 8s a odpojenie napájania.
cz910

Příspěvek od cz910 »

Ano, vodiče k vozíku jsou naletovány na zadní světla. Budu se teď už soustředit jen na ten modul tažného. Dík, Jirka
Odpovědět